Zavolajte nám (Po-Pi 8-17)

Pravidlá curlingu

Martin Sojka 02. 05. 2023 Zaujímavosti

Curling alebo metaná je pomerne jednoduchý šport pre všetky vekové kategórie. Cení sa fair play a džentlmenský prístup. Curling sa začal hrať pred 500 rokmi v škótskom meste Perth, kde boli vytvorené prvé pravidlá. V 19. storočí sa začal hrať organizovane a tento šport sa rozšíril do Európy, Severnej Ameriky a na Nový Zéland. Medzi najlepšie patria výbery z Kanady, USA, Veľkej Británie a škandinávskych krajín. Hrá sa v kategóriách dospelých, juniorov, mixov, seniorov a zmiešaných dvojíc.

Potrebné vybavenie:

Obuv je špeciálna. Jedna má vždy protišmykovú podrážku (pravá na ľavej nohe, ľavá na pravej), druhá má protišmykovú podrážku. Klzná plocha je vyrobená z teflónu.
Metla, ktorá pripraví správnu cestu pre kameň. V minulosti sa používali prírodné, neskôr syntetické vlasy, dnes sa používajú špongie zo špeciálnej tkaniny. Tie sa menia po každom zápase, ale v nižších súťažiach menej často. Výmena metly alebo huby počas hry nie je možná. Každý hráč má svoju vlastnú, s ktorou musí hru dokončiť.
Kamene sú zvyčajne majetkom haly, v ktorej sa hrá. Na svetových turnajoch sa používajú kamene Svetovej curlingovej federácie. Sú vyrobené zo žuly a vážia takmer 20 kg. Farebné rukoväte umiestnené uprostred rozlišujú kamene jednotlivých tímov. Najbežnejšie sú červené a žlté.

Dráha je dlhá 42,5 m a široká 4,75 m, hoci môže byť až o pol metra užšia. Možno ho hodiť z oboch koncov dráhy.

Povrch ľadu sa upravuje obrusovaním (striekaním kvapiek na hladký ľad), ktoré sa potom režú. Vzniknuté nerovnosti znižujú trenie a zvyšujú rýchlosť kameňa.



Pravidlá curlingu

Súťažia dva tímy, každý so štyrmi členmi a ôsmimi kameňmi. Každý hráč hádže dva kamene za sebou. Cieľom je dostať kamene cez ľad do vyznačených cieľových kruhov čo najbližšie k stredu. Nakoniec je však rozhodujúce postavenie kameňov voči kameňom súpera. Počítajú sa všetky kamene, ktoré sa aspoň dotýkajú cieľových kruhov.

Hráči sú označení podľa poradia, v akom hádžu. Na prvom mieste je "Lead", nasleduje "second", "third" a "fourth". Štvrtým hráčom je tiež "skip", ktorý určuje taktiku zápasu z oblasti cieľových kruhov, tretím hráčom je "vice-skip", ktorý zastupuje skipa v momente, keď sám hádže. Záleží na družstve, ktorý hráč bude skipom a viceskipom, ale toto určenie platí pre celý zápas.

Kamene sa odbíjajú z odrazového bloku v špeciálnom postoji, pri ktorom sa používa skĺznutie topánky. Kameň sa hádže s rotáciou, pretože potom je možné predvídať, kde skončí, alebo ho schovať za iný kameň. Keď je kameň hodený pred líniu ošípaných, nesmie sa ho dotknúť ani metla. Ak sa tak stane, kameň je vyhlásený za "zapálený" a je odstránený z hry. Ostatní hráči vytvoria cestu pre najlepšie umiestnenie kameňa. Počet hádzačov je ľubovoľný, ale ten, kto hodí ako prvý, má najväčší vplyv. Súperi sa môžu zapojiť do hádzania po cieľovej čiare. Snažia sa, aby kameň skĺzol z cieľových kruhov. Toto je jediný prípad, keď hráči jedného tímu môžu ovplyvniť druhý tím.

Kolá sa nazývajú konce. V jednom ende padne všetkých 16 kameňov oboch tímov a v každej hre je 8-10 endov, ktoré môžu, ale nemusia mať časový limit. Ak je uvedený čas, môže to byť napríklad 110 minút na celý zápas. Spravodlivejší prístup je použiť "čas na premýšľanie", keď čas beží každému tímu počas prípravy na hod. Pre každé družstvo potom platí rovnaký časový limit na celý zápas, počas ktorého sa musia odohrať všetky endy. 10 endov = 38 minút, 8 endov = 30 minút, v súťaži zmiešaných dvojíc je to 22 minút. Všetky dodatočné hry sa musia zmestiť do tohto času. Extra end sa hrá, keď sú všetky konce vyrovnané. Počet dodatočných koncoviek zvyčajne nie je obmedzený, ale je možné hrať len jednu, v ktorej sa musí rozhodnúť o remíze.

V každom ende môže skórovať iba jeden tím. Ak je pred koncom celej hry veľký rozdiel v skóre alebo porazený tím už nemá dostatok kameňov na porazenie súpera, hru možno predčasne ukončiť podaním ruky porazených víťazom.