Zavolajte nám (Po-Pi 8-17)

Olympijské kruhy - všetko čo ste pořebovali vedieť

Martin Sojka 02. 05. 2023 Zaujímavosti

Päť farebných kruhov na bielom pozadí  - olympijskú vlajku poznajú všetci ľudia na svete. Je to symbol medzinárodného olympijského hnutia, ktoré reprezentuje MOV – Medzinárodný olympijský výbor. Táto vlajka sa vztyčuje na otváracom ceremoniáli a veje počas celých hier. Až keď vlajku na konci hier (počas záverečného ceremoniálu) zvesia je oficiálny koniec hier.

 

História olympijských kruhov

Vlajku navrhol a oficiálnu podobu jej dal barón Pierre de Coubertin. Práve on bol hlavným iniciátorom pre vznik Olympijských hier. Bol aj prvým generálnym tajomníkom MOV. Prvé hry sa konali v roku 1900. Vlajka s kruhmi sa ale objavila až neskôr – v roku 1914. Prvý krát sa mala použiť v roku 1916 na Olympijských hrách, ale prvá svetová vojna tieto plány zmarila. Prvý krát na hrách viala až v roku 1920 na hrách v Antverpách.

 

Symbolika

Samotný barón Pierre de Coubertin vysvetlil význam symbolu hier. Päť prekrývajúcich sa kruhov má rôzne farby – modrú, žltú, čiernu, zelenú a červenú. Symbolicky je tak spojených päť kontinentov s jednotnou olympijskou myšlienkou.

Verejnosť ale pripisuje kruhom iný význam. Každý kruh reprezentuje jeden kontinent. Takto sú pridelené farebné kruhy jednotlivým kontinentom:

  • Modrá – Európa
  • Žltá – Ázia
  • Čierna – Afrika
  • Zelený – Austrália a Oceánia
  • Červená – Amerika

Takto sa podarilo symbolicky zjednotiť všetky kontinenty a štáty do jedného symbolu – piatich kruhov.

Medzinárodný olympijský výbor s touto symbolikou ale nesúhlasí. Vysvetľuje symbol inak. Farby kruhov sú farby, ktoré sa nachádzajú na všetkých národných vlajkách v súčasnosti, symbolizujú päť kontinentov, ale neprisudzujú každému kontinentu konkrétny kruh.

 

...a prečo kruhy?

Kruh je symbolom celistvosti, nemá začiatok ani koniec, je symbolom spojenectva a v minulosti ľudia verili, že kruh prináša šťastie.

 

História a súčasnosť hier

História olympijských hier siaha do roku 776 pred našim letopočtom (možno ešte ďalej). Usporadúvali ich každé 4 roky Gréci na počesť bohovi Diovi. Zúčastniť sa ich mohli len slobodní Gréci. A okrem vydatých žien tieto hry mohol sledovať ktokoľvek. Pre tieto hry odkladali rozdrobené grécke kmene roztržky, boje a aj vojny. V čase hier vládol v celej krajine mier.

V súčasnosti sa konajú Olympijské hry každý druhý rok. Striedajú sa zimné a letné hry. Prvé moderné hry sa konali v Aténach (v Grécku) v roku 1896. Zúčastnilo sa ich 13 krajín. Zakaždým sa ale účasť jednotlivých krajín zvyšovala. Prvé zimné hry sa konali v roku 1924. Kým v minulosti pre hry utíchli boje a nastalo aspoň dočasné prímeria súčasné hry ustúpili vojnám. Počas svojej existencie sa Olympijské hry nekonali v rokoch 1914 (prvá sv. vojna), 1940 a 1944 (druhá sv. vojna)