Zavolajte nám (Po-Pi 8-17)

Představujeme: Dukla Banská Bystrica

Martin Sojka 02. 05. 2023 Zaujímavosti

Dukla Banská Bystrica je vojenský športový klub, ktorý sa zaoberá športovým a športovým zameraním. Složen je ze čtyř oddílů, krom Dukly Banská Bystrica sem spadá aj Dukla Liptovský Mikuláš, Dukla Trenčín a Dukla Žilina, dok sú sdruženy jednotlivé športy.

Čo sa týka športu, tak, aby sa jeho zastávanie tu má atletika, biatlon, džínsy, športové střelby, vodné slalomy, sjezdové lyžovanie, hry, hry, cyklistika, cyklistika, karate, plavba.

 

História klubu

Slovensko bolo v 2. polovici 60. nechalo by sa atraktívne miesto pre rozvoj športového športu vďaka výborným podmienkam, ktoré tu pro sportovce panovaly. Dukla Banská Bystrica (1965) ASK Dukla Trenčín (1969), ASK Dukla Trenčín (1969), ktorá vznikla 1. ledna 2006 daly možnost vzniku novu uskupení - Vojenskému športovému centru Dukla Banská Bystrica, které vzniklo jejich sloučením. Od té doby se značná část předních slovenských sportovců připravuje pod jeho hlavičkou.

  dukla bystrica

Nejvýznamnější osobnost

Dukla Banská Bystrica má svoju vlastnú sieň slávy, kam boli slavnostně uvedené nejvýznamnejšie osobnosti tohto vojenského sportovného centra, jejíž členové jsou:

  •     Anton Tkáč - bývalý československý reprezentant v dráhové cyklistike, dvojnásobný mistr sveta a olympijský víťaz, Sportovec roku 1976 a 1978
  •     Jan Železný - legendární český oštěpár, držitel tří zlatých medailí z olympijských her, súčasný světový rekord
  •     František Kunzo - dnes 64 rokov bývalý slovenský futbalový futbal, držitel zlaté medaile z letných olympijských hier 1980 konaných v Moskve


 

Největší sportovní úspěchy

Počas existencie VSC Dukla Banská Bystrica získala jej športových hráčov na olympijských hrách celkom 25 medailí, z toho 11 zlatých. Jozef Pribilinec (20 km chôdze, OH 1988), Michal Martikán (vodný slalom v kategórii C1, OH 2004 a 2008), Elena Kaliská (vodný slalom v kategórii K1, aj OH 2004 a 2008) ) a biatlonistka Anastasia Kuzminová, ta medzi rokmi 2010 až 2018 pripsala na svoje konto aj tri olympijské zlaté medaile!

  dukla

Ako sa darí v roku 2019?

Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica s úspechom na všetkých frontách. Po letošním konci kariéry Anastasie Kuzminové mu však chybí výrazná osoba.

Kto sa po nej bude chcieť chopit pomyslného žezla a bude sa usilovať o to, aby sa stal ďalším, o ktorý bude vedieť celý športový svět? Kandidátů, respektive kandidátek je hned několik. Petra Kučerová, druhá kandidátka je dvojica kolegyně Kuzminové Paulína Fialková. Na výsluní sa však aj ako talentovaný džudista Márius Fízeľ, v súčasnej dobe juniorská světová pětka.