Zavolajte nám (Po-Pi 8-17)
Ako spojiť podnikanie a šport?

Ako spojiť podnikanie a šport?

Martin Sojka 25. 04. 2024 Zaujímavosti

Je nesporným faktom, že pohyb má blahodárne účinky na naše zdravie. Šport by mali do svojho dňa začleniť aj podnikatelia, vzhľadom na to, že je spojený s celým radom výhod pre ich podnikanie. Priblížime vám, prečo je šport pri podnikaní taký dôležitý aj ako skĺbiť časovo náročnú prácu s pravidelným pohybom.


Prečo športovať pri podnikaní?

Šport je pochopiteľne prínosný pre všetkých, vzhľadom k tomu, že má pozitívny vplyv na naše fyzické aj psychické zdravie . Vedeli ste ale, že vám môže šport pomôcť stať sa ešte lepšími podnikateľmi ? To dokazuje aj skutočnosti, že sa rad najúspešnejších podnikateľov dlhodobo nejakému športu venuje. Aké sú teda benefity spojené so športovaním pri podnikaní?


Zlepšenie kognitívnych funkcií

Rôzne štúdie preukázali, že šport dokáže zlepšiť kognitívne funkcie. Budete sa teda lepšie sústrediť na prácu a ľahšie nájdete nové spôsoby riešenia problémov alebo sa vám v hlave zrodí nový nápad.


Budovanie siete klientov a obchodných partnerov

Pravidelný pohyb, napríklad v podobe tímových športov alebo napríklad golfu, tiež môže pomôcť vybudovať sieť obchodných partnerov a klientov. Šport vám môže pomôcť aj odbúrať množstvo bariér a umožní vám lepšie komunikovať s ľuďmi, ktorí majú zásadný vplyv na vaše podnikanie.


Eliminácia stresu

Ďalším významným benefitom športovania pri podnikaní je skutočnosť, že šport pomáha znižovať hladinu stresu. Športovanie pred prácou alebo po nej pomáha utriediť si myšlienky. Platí, že čím viac sa cítite vystresovaní, tým ťažšie je urobiť dobré a racionálne rozhodnutia.


Posilnenie sebavedomia

Podarilo sa vám ubehnúť päť kilometrov v rekordnom čase? Potom sa pravdepodobne cítite spokojní a sebavedomejší. A práve sebavedomie vám môže pomôcť pri dosahovaní väčších cieľov vo vašom podnikaní.


Viac energie do pracovného dňa

Pokiaľ hneď ráno vyrazíte športovať, dodáte telu potrebnú energiu na celý deň. Štúdie dokázali, že ľudia, ktorí sú často unavení, môžu zvýšiť energiu o 20 % a znížiť únavu o 65 % tým, že každý deň začnú fyzickou aktivitou. Šport navyše môže zaistiť kvalitnejší spánok, čím opäť prispieva k zvýšeniu energie.

 


Ako sa dá prepojiť šport a podnikanie?

Možností, ako prepojiť svet podnikania a svet športu, dnes existuje celý rad. Môžete sa stať napríklad súčasťou klubov a komunít športovcov, ktorí si pomáhajú v podnikaní. Tieto komunity, v ktorých sú začínajúci aj profesionálni športovci, medzi sebou zdieľajú tipy a návody spojené s podnikaním, podporujú vznik nových projektov a inšpirujú sa svojimi príbehmi.

Prepojenie športu a podnikania môže tiež spočívať vo vzájomnom obohatení oboch oblastí . V podnikaní je totiž možné efektívne využiť prvky zo športu a naopak. Šport môže vášmu podnikaniu priniesť napríklad disciplínu, motiváciu, výzvy a kontakty. A naopak podnikanie môže vniesť do športu skúsenosti s tímovou prácou, time manažmentom alebo stanovovaním cieľov.


 
Aké športy sú vhodné pre podnikateľov?

Samozrejme platí, že je dobré robiť akýkoľvek šport, ktorý vás baví a zodpovedá vašim preferenciám. Avšak sme si pre vás pripravili zoznam niekoľkých športov, ktoré sú medzi podnikateľmi veľmi obľúbené, takže vás môžu inšpirovať. Ide o:

●     beh, ktorý pomáha čistiť hlavu,

●     golf, ktorý je veľmi cenený pri networkingu alebo nadväzovaní nových kontaktov,

●     tímové športy,

●     cyklistika,

●     plávanie.

Podnikatelia majú tiež čím ďalej tým väčší záujem o adrenalínové športy.


Ako na športovanie nájsť čas?

Najmä v začiatkoch, kedy je podnikanie spojené s veľkým množstvom zariaďovania a povinností, je náročné nájsť si na čokoľvek čas. V tomto prípade si ale treba uvedomiť, že je nutné do pracovného dňa zaradiť aj odpočinok a čas pre seba, aby ste predišli vyhoreniu .

Motivovať k športu pri podnikaní vás môžu vyššie spomínané benefity športovania, vďaka ktorým môžete posunúť svoje podnikanie na vyššiu úroveň. Práve pravidelné športovanie tak môže byť spôsobom, ako načerpať energiu a prísť s novými nápadmi , ktoré vám budú generovať zisk.

 


Podnikanie v športe

Šport môže byť pre podnikateľov nielen voľnočasovou aktivitou, ale môže sa stať aj inšpiráciou na nápad na podnikanie . Podnikať v športe môžu ako športovci, tak aj nešportovci. Športovci po ukončení svojej profesionálnej športovej kariéry často pôsobia ako tréneri a nešportovci si môžu napríklad založiť e-shop so športovým vybavením.

O tom, ako začať podnikať, a to nielen v športe, sa dozviete viac v praktickom sprievodcovi desiatimi kľúčovými oblasťami biznisu Desatoro podnikania.

 
Úspešní podnikajúci športovci

Pokiaľ chcete byť úspešným športovcom, musíte byť súťaživý, motivovaný, optimistický a starostlivý. Ide o podobné vlastnosti, ktoré sú potrebné aj pre podnikanie. Nie je preto divu, že sa mnoho športovcov rozhodlo podnikať . Kto patrí k najúspešnejším podnikajúcim športovcom sveta?


David Lloyd

Jedným z najúspešnejších podnikajúcich športovcov je bývalý profesionálny tenista David Lloyd, ktorý v roku 1981 založil vlastné centrum voľného času a dnes má naprieč svetom 122 klubov.


Arnold Schwarzenegger

Úspechu v podnikaní sa dočkal aj herec Arnold Schwarzenegger, ktorého kariéra začala vďaka kulturistike. Dnes má na konte uvedenie značky výživových doplnkov a úspešne aj investuje do nehnuteľností a reštaurácií.


Serena Williams

Serena Williams sa preslávila nielen ako tenisová legenda, ale aj ako úspešná podnikateľka. Je majiteľkou investičnej spoločnosti a má vlastný odevný rad. 


Cristiano Ronaldo

Na našom zozname by rozhodne nemal chýbať ani svetoznámy portugalský futbalista Cristiano Ronaldo, ktorý je nielen jednou z najlepšie platených osobností na sociálnych sieťach, ale na trh uviedol aj úspešné parfémy alebo hru na iPhone.